A komposzttea készítés egy természetes és hatékony eszköz a kertészek és a természetbarátok számára a talaj és a növények egészségének javítására.
Ebben a cikkünkben bemutatjuk, hogy mi is az a komposzttea, miért érdemes alkalmazni, és hogyan készíthetjük el otthon.
Aki ezeket a sorokat olvassa az biztos már próbálkozott a komposztálással, vagy éppen aktívan komposztál otthon a kertjében, talán a lakásában is.
A komposztálás a zöldhulladék legegyszerűbb újrahasznosítása.
A komposztálás egy univerzális végtermék, aminek előállítása során többféle kerti termék, kerti házi termék is előállítható.
Ilyen például a gilisztakomposztáló, aminek a segítségével gilisztateát lehet készíteni, ami egy kiváló tápanyagforrás egyes növényeink számára, megfelelő 1:10-es arányban hígítva. De emellett e cikkünk témája is jeleskedik egy komposztálás során vagy után készíthető tápanyag-utánpótlási anyagot.
Ez az a bizonyos tea, ami nem emberi, hanem a kerti növényeink fogyasztására készül.
Mi az a Komposzttea?
A komposzttea egy olyan folyékony tápoldat, amelyet komposztból készítenek. Az elkészítési folyamat során a komposztot vízben áztatják, így kioldódnak belőle a növények számára hasznos tápanyagok és mikroorganizmusok.
Olyan tápanyagok vannak benne, mint nitrogén, foszfor és kálium, valamint számos jótékony mikroba, amelyek segítik a talaj és a növények egészségét. Ezekből kiemeltek a mikrobák, amik nagyszerűen segítik a talajéletfejlődését is és ezzel növelve a kertünk földjének az egészségét is.
Miért jó a Komposzttea?
Természetes tápanyagforrás
A komposzt maga is és a belőle készült tea is gazdag tápanyagokban, amelyek segítenek a növények növekedésében és fejlődésében. A benne található ásványi anyagok és organikus anyagok segítik a növények tápanyagfelvételét.
Talaj életképességének javítása
A komposzttea hozzájárul a talaj mikrobiológiai egyensúlyának fenntartásához, növelve a talaj életképességét és egészségét. A benne található jótékony mikroorganizmusok segítenek a talaj struktúrájának javításában és a szerves anyagok lebontásában.
Környezetbarát megoldás
Ez az anyag optimális esetben CSAK és kizárólag természetes anyagokból készül, használata csökkenti a vegyszerek alkalmazását a kertben, ami kedvező hatással van a környezetre.
Betegségek és kártevők elleni védelem
Ez a tea nem az a hagyományos gyógytea, amit é alkalmazása segíthet a növények ellenálló képességének növelésében, valamint a talajban lévő káros kártevők és betegségek visszaszorításában.
Hogyan készül a Komposzttea?
A komposzttea előállítása viszonylag egyszerű, és akár otthon is elkészíthető. Az alábbiakban bemutatjuk az elkészítésének lépéseit:
Szükséges hozzávaló anyagok:
- Érett komposzt (lehetőleg házi készítésű vagy minőségi boltban vásárolt)
- Víz
- Egy nagyobb edény vagy vödör
- Szűrő (pl. egy régi törölköző vagy hálós szűrő)
Komposzttea készítés
A komposzttea nemcsak a mikróbák belejuttatásából áll a komposztból a vízbe, hanem a benne lévő mikrobák felszaporítása. Ennek elkészítésének a lépései a következő sorok tartalmazzák.
Előkészítés:
- Töltsük meg az edényt körülbelül 1/3-ig érett komposzttal.
- Öntsük fel az edényt vízzel, ügyelve arra, hogy a komposztot teljesen ellepje a víz.
- Hagyjuk ázni a komposztot 24-48 órán keresztül. Ezzel biztosítjuk, hogy a tápanyagok és mikroorganizmusok kioldódjanak a komposztból.
Szűrés:
- Miután letelt az áztatási idő, szűrjük le a folyadékot.
- Használhatunk szűrőt vagy egy régi törölközőt is, hogy eltávolítsuk a komposzt nagyobb darabjait.
Alkalmazás:
- A szűrt komposztteát használhatjuk közvetlenül a növények öntözésére.
- Alkalmazzuk a tea felét a növények tövében, a másik felét pedig a talajra permetezve.
- Érdemes heti vagy kétheti rendszerességgel használni.
Komposzttea permetezés
Az elkészült tápanyagdús folyékony teának legegyszerűbben kézi permetezéssel tudjuk kijuttatni a növényeinkre és azok talajára, gyökereihez. A kijuttatása szinte megegyezik a csalán trágya kertünkbe való kijuttatásával.
Érdemes minden alkalommal egy erre kijelölt megfelelő permetező eszköz használata. Célszerű emiatt elkerülni a más permetszert már tartalmazott eszköz használata. Egy esetleges megfelelő kiöblítés, vegyszermaradvány miatt káros lehet az adott növényre, később az egészségünkre is.
A kézi permetezőbe a leszűrt, mikrobákkal teli komposzttea folyadékot tegyük melyet a növényre és a növény tövére permetezzünk. Mindezt megfelelő egyenletességgel végezzük. Előbbi lomtrágyaként szívódik fel, utóbbi a gyökérzónában.
A leszűrt, azaz a komposzttea elállításánál használt hordók aljában maradt komposztmaradványokat juttassuk bele a talajba, forgassuk vissza. Ezzel a jövőévi növényeink fejlődését segíthetjük elő.
Megéri a komposzttea készítés?
Megoszlanak a vélemények erről, hiszen annak ellenére, hogy anyagilag szinte ingyen van (leszámítva a készítéshez szükséges eszközöket), viszonylag sok időbe kerül az előkészítése, elkészítése és a kertünkbe való kijuttatása.
De amik nyomos indokok lehetnek az elkészítése mellett azok a következők:
- A komposztálásból származó, teának nevezett anyag egy kiváló eszköz a természetes és fenntartható kertészkedéshez.
- Gazdag tápanyagokban, elősegíti a talaj egészségét, és hozzájárul a növények jobb fejlődéséhez.
- Könnyen elkészíthető otthon, és használata jelentős előnyöket nyújt a kertészkedés során.
Ha szeretnénk csökkenteni a kemikáliák használatát, és természetes megoldásokat keresünk a kertben, és ez a fajta remek „tea” remek választás lehet.
Gyakran ismétlődő kérdések
Mennyibe kerül az elkészítése?
Megfelelő eszközpark megléte esetén csak az időnkbe kerül.
Megéri vele foglalkozni?
Igen, minden kertbarátnak erősen ajánlott.